EL TRINQUET DE PELAYO



 La pilota valenciana no ha sigut un esport molt popular dins la meua família, perquè ni els meus besavis ni els meus avis són valencians. El lloc on he crescut és València, i dins trobem un dels espais esportius més antics d’Europa, el Trinquet de Pelayo. Aquest trinquet es va inaugurar el 20 d’agost de 1868, i es va convertir en la “catedral” de la pilota, on cap pilotari era considerat com una figura important sense haver triomfat a la seua canxa.

Van arribar a haver-hi desenes de trinquets a València, però el trinquet de Pelayo es va quedar com a l’únic espai de joc de pilota a la capital; i a més el trinquet era un lloc de reunió d’artistes, polítics, toreros i esportistes de renom. Aquesta època va ser molt bona per a la pilota, on els pilotaris eren fenòmens socials.

Durant la guerra Civil va ser confiscat per un sindicat que va encarregar la gestió a un grup de pilotaris encapçalats per José Peiró Sanchis, qui es va mantenir d'intendent amb el nou règim franquista. I més tard en 1976 es va fer una gran modificació on va passar a ser un espai tancat, amb llum artificial, marcadors electrònics, graderies més còmodes i altres actuacions adequaven el recinte als nous temps.

Encara i tot de ser un espai amb tanta de repercussió, va estar a punt de tancar a causa de les noves mesures de les instal·lacions esportives. Açò va commocionar tot el poble valencià, i gràcies a un nou comprador el trinquet no va tancar. Una de les coses que destacaria d’aquest trinquet són 5 fotografies de pilotaris que han jugat a Pelayo i han marcat la història, que estan a la part superior del dau, i són El Nel de Murla, Quart, Juliet d’Alginet,Rovellet i Genovés I.

En el meu cas, he tingut l’oportunitat d’estar al trinquet, i veure una partida en la qual va jugar José Cabanes Corcera. Aquest pilotari és fill de l'abans mencionat Genovés, per el que és conegut com a Genovés II. És un pilotari professional de la nòmina de l’empresa Valnet; juga com a escala i corda com a dauer.


PALMARÉS

ESCALA I CORDA

Campió Lliga Caixa Popular: 2000 i 2001.

Campió Copa Consum: 2003.

Subcampió del Trofeu Individual Bancaixa d'Escala i Corda: 2004,2005,2007,2008, 2009 i 2019.

Campió del Circuit Bancaixa: 2008, 2009 i 2010.

Campió de la Copa Diputació de València: 2010 i 2011.

Campió del Màsters ciutat de valència: 2007 i 2012.

Subcampió del Màsters Ciutat de València: 2010.

Campió de la Super Copa: 2009 i 2010.

Campió del Trofeu Caixa Rural de Vila-Real: 2008 i 2010.

Campió del Trofeu Ciutat de Dénia: 2008.

Subcampió del Trofeu Ciutat de Dénia: 2010.

Campió del Trofeu Ciutat de Llíria: 2007.

Campió del Trofeu Festes fundacionals de Massamagrell: 2010.

Subcampió del Trofeu Hnos. Viel de Sueca: 2007 i 2009.

Campió del Trofeu Mancomunitat de la Ribera Alta: 2006.

Subcampió del Trofeu Mancomunitat de la Ribera Alta: 2009.

Campió del Trofeu Nadal de Benidorm: 2012.

Subcampió del Trofeu Superdeporte: 2009.

Campió del Trofeu Universitat de València: 2007 i 2009.

Campió del Trofeu Vidal: 2007.

Subcampió del Trofeu Vidal: 2008.

FRONTÓ

Campió del Trofeu Costa Blanca: 2008.

Subcampió del Trofeu Costa Blanca: 2009.

Campió del Trofeu Platges de Moncofa: 2005 i 2006.

Subcampió de l’Obert d’Albal: 2008 i 2009.

Campió del Trofeu President de la Diputació de València: 2009 i 2010.

Subcampió Trofeu President de la Diputació de València: 2007 i 2008.

GALOTXA

Campió del Trofeu Moscatell: 2009.

Subcampió del Trofeu Moscatell: 2007 i 2010. 

CAMPIONATS INTERNACIONALS 

Campió del Món de Pilota: País Valencià 2010.



Quan se’ns va plantejar aquesta reflexió, vaig decidir fer-li una entrevista a José per a conéixer un poc més la seua carrera esportiva, i conéixer també, el que pensa sobre el tractament de la pilota a l'actualitat.








Comentarios

  1. ¡Hola Claudia !
    ¡Qué entrada más completa! Enhorabuena. Has añadido un montón de contenido. A pesar de comenzar con una parte más teórica junto a una fotografía, has terminado añadiendo una tabla informativa y el ejemplo de tu entrevista. Así pues, la reflexión ha acabado siendo muy interesante y atractiva.
    Me ha gustado mucho también que hablaras desde tu experiencia, en mi familia tampoco hay nadie relacionado con la pelota valenciana, pero aún así, hemos acabado conociendo este deporte lo mejor posible.
    Mi puntuación es de un 10.

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola Claudia!
    Me ha gustado mucho que hables desde tu experiencia con sinceridad y, aunque no conozcas ni hayas practicado este deporte debido a que no ha sido muy popular donde vives, es muy interesante haber plasmado la entrevista que le haces a José Cabanes Corcera. De esta manera podemos saber sobre él y sobre lo que piensa sobre ciertas cosas que le preguntas que, a mi parecer, son bastante interesantes.
    Para finalizar, decir que has realizado una entrada muy elaborada con cantidad de información interesante.
    ¡Genial! Mi puntuación es un 10.

    ResponderEliminar
  3. Hola Claudia,
    Te felicito por la entrada tan elaborada que has presentado. Me ha resultado muy interesante leerla y agradezco que hayas sido sincera al hablar sobre el tema. Aunque hay cierto contenido teórico, opino que adjuntar la tabla junto a la entrevista a José Cabanes, hace que tu entrada sea mucho más completa. Además, el lenguaje que utilizas es relevante e interesante, cosa que dota de calidad a tu escrito.
    Por último, me ha gustado mucho la reflexión que has hecho y me alegro que en cierto modo hayas podido aprender tanto sobre este deporte tan importante para los valencianos.
    ¡Buen trabajo! Mi puntuación es un 10.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares